Вступительный рассказ преподавателей о татарской кухне.
Стр 1 из 3Следующая ⇒ Ход презентации. I. Подготовительный этап. Организационный момент. Приветствие. - Good afternoon our dear guests. We are glad to see you at our lesson, devoted to our wonderful city Kazan. It is the third capital of the Russian Federation and Univesiade-2013 will be spent here.
- Универсиада-2013 в Казани станет одним из важнейших событий российского и мирового спорта. Такое мнение высказал министр спорта, туризма и молодежной политики Виталий Мутко. По его словам, все спортивные сооружения Казани практически готовы: "Практически готова Деревня для спортсменов, модернизирован и реконструирован международный аэропорт, построен гребной канал и другие спортсооружения, - сказал министр. - Продолжается строительство стадиона на 45 тысяч зрителей и Дворца водных видов спорта, близится к завершению и возведение скоростной автомобильной дороги, ведущей в город". - на татарском! В Казани началась подготовка волонтеров для будущей Универсиады. В новом спортивном городке собрались сотни студентов из российских регионов и из-за рубежа. Требования к участникам очень просты - знание английского, возраст от 18 лет и, главное, активная жизненная позиция знание истории города Казани. Несмотря на то, что до Универсиады в Казани еще два года, в лагере волонтеров подготовка к этому грандиозному спортивному событию уже в самом разгаре. - Мы в нашем колледже тоже присоединились к волонтерскому движению. Сегодня наши студенты (они разделена на 3 группы волонтеров) продемонстрируют свою подготовленность по трем темам: «Казань культурная», «Казань спортивная», «Казань кулинарная». Начнем наше мероприятие.
II. «Казань культурная столица Российской Федерации». Вступительный рассказ преподавателей о культуре в городе.
- Казань – один из древнейших городов с уникальным многонациональным историческим и культурным наследием. Он сохранил в себе археологические, архитектурные и культурные памятники древнейшего булгарского, золотоордынского, ханского, русского и советского периодов. Всего в городе насчитывается 758 памятников истории и культуры. Из них федерального значения – 113, республиканского – 283, местного - 362. - на татарском! Казань – столица самобытного народа и многонациональной республики. У этого народа – собственный язык, своя культура, собственные вековые традиции, своя вера и праздники. Являясь центром многонациональной культуры, современная Казань стала организатором проведения традиционного международного оперного фестиваля имени Ф. Шаляпина, фестиваля классического балета имени Р. Нуриева, органной музыки, театрального искусства и других. Неотъемлемой частью духовной жизни города стали татарские народные праздники Сабантуй, Науруз и главный праздник - День республики, 30 августа.
-The city of Kazan was founded in the Middle Ages. In 2005, the city will oficially celebrate the first millenium of its history. The Kremlin of Kazan was built in the late 16th-17th cc. by the same architects, who built the ultimate symbol of Russia, the St. Basil's Cathedral on the Red Square in Moscow. Many historians agree that the conquest of the Kazan Khanate by Muscovy in 1552 became the first step in the centuries long process of building the Russian Empire. Kazan was an important provincial city, gradually bridging the gap between the Orthodoxand Islam cultures in Russia. Today, Kazan is a vibrant city of over 1 million inhabitants, a dynamically renovating old town. Kazan could be viewed as an exemplary “Eurasian” city, a traditional Russian imperial “window onto the East,” and the site of encounters between different cultures, religions, and nationalities. Kazan State University is one of the oldest and most renowned Russian universities (est. 1804). History, architecture, linguistic situation, and national makeup of the population of that city will help students to better understand the complex past and present day realities of Eurasia. - А теперь посмотрим видео о городе Казань
Просмотр видео №1. Презентация студентами своих работ по теме «Казань культурная столица Российской Федерации».
- О татарских праздниках на татарском языке расскажет нам Никитина Лиана из группы №1. Сабан туе Сабан туе – элек-электән татар халкының яраткан бәйрәме. Сабан туе - язгы эшләрне төгәлләү бәйрәме. Ул, гадәттә, июнь башында үткәрелә, шимбә көнне – авылларда, ә якшәмбе көнне район үзәкләрендә була. 25 июньнән соң Казанда үтә. Сабан туенда иң зур ярыш – көрәш. Татар көрәшендә сөлге тотып көрәшләр. Һәр көрәшче көндәшенең биленнән сөлге белән урап тота һәм аны җиргә егарга тырыша. Көрәшне малайлар башлап җибәрәләр. Аннары мәйданда, чиратлашып, яшүсмерләр, егетләр, урта яшьләрдәге ирләр көрәшә. Көндәшен аркасына яткырган кеше җиңә. Көрәштә батыр калучыга тәкә һәм кыйммәтле бүләк бирәләр, муенына яулыклар, тастымаллар, сөлгеләр бәйлиләр. Мәйданда төрле халык уеннары һәм спорт ярышлары оештырыла: шома колгага менеп, әтәч алу; капчык киеп йөгерү; капчык белән сугышу; чүлмәк вату; аяк бәйләп йөгерү; аркан тартышу һәм башка кызыклы уеннар. Йөгерү, биеклеккә һәм озынлыкка сикерү, волейбол, теннис буенча спорт ярышлары да үткәрелә. Мәйданда артистлар да чыгыш ясый: бииләр, җырлыйлар, нәфис сүз сөйлиләр. Балалар да күңел ачалар, төрле уеннарда катнашалар. Ярышлар һәм уеннар беткәч, кешеләр өйләренә таралалар. Һәр йортта табын әзерләнә, бәйрәм ашлары пешерелә. Кичен яшьләр өчен җыр-биюләр дәвам итә. Сабан туе күңелле һәм шатлыклы бәйрәм.
- О музеях города на русском языке поведает нам …. Из группы №2.
Музеи Казани
- Алия Иксанова из группы волонтеров №1 расскажет нам о театрах города Казани. Theatres in Kazan The Tatar Academic Theatre of Opera and Ballet named after M.Jalil is the largest theatre of our country, which holds two largest International Festivals - the M. Jalil Opera and R.Nurievs Festival of classical ballet. On the basis of the theatre there are numerous masterpieces of world musical theatre being cast, Russian classic, outstanding works of composers of our republic. Since 2001 the theatre has been realizing international projects as the newest tendency of modern world musical theatre. Theatrical shows began in Kazan in 1791. First the performances were held at the school theatre. Its own building of the theatre was built in 1803. The first performances began in 1851. In Kazan the Opera always existed with drama and operetta. The driving opera companies, often Italian, always played there. The theatre named after G.Kamal is associated with all tatar theatrical culture. The fates of many writers, directors, actors interlaced (переплетаться) at the theatre. The birth of the theatre was caused by burning requirement of time. The theatre began to appear in different places of large settlements of Tatars. The theatres appeared in Kazan and Ufa, Astrahan’ and Orenburg, Chelyabinsk and Troitsk and many other cities. In the 22 of December of 1906 the first public performance was played in Tatar language. This date is considered to be the birth of the theatre named G.Kamal. One of the oldest theatres of Russia, Kazan Academic Russian Dramatic Theatre originated since 1791, when a public theatre was arisen in Kazan by the initiative of Kazan governor - the prince S.M.Barataev, which gave regular performances for the citizens in a building in the central street Voscresenskaya. In 1802 P.P.Esipov built a wooden theatrical building where the company forming by serf peasants (крепостные крестьяне) and several free people gave performances, at the head of it was a famous actor and dramatist P.A.Plavilshikov who laid a foundation of Art culture of Tatar theatre. In 1836 M.S.Shepkin staged “Revizor” and played the role of Gorodnichiy. Kazan theatre of those years began to be compared with Petersburg and Moscow emperor theatres. The biography of the theatre is bright and original. Having arisen at the call of the First All union congress of collective farmers in 1933 and by personal initiative of Karim Tinchurin as a branch of Tatar State Academic Theatre the collective took a way of becoming The Tatar Theatre of Drama and Comedy named after Tinchurin. The first performance was the play “The family of a grandfather Bulat”, was staged on the 6th of November in 1933 in the village Shali. On the basis of the troupe were famous artists of academic theatre, such as Gulsum Bolgarskaya, Zarif Zakirov, Ibrahim Shagdaleev, Mazit Ildar, Gulsum Kamskaya, Bibinur Galiullina, Gaziz Gimatov and others.Later on the following actors have been working there for many years.
There is also Kazan State Theatre of young spectator and The Children’ State Puppet Show.
- И напоследок предоставляем вам возможность посмотреть небольшое видео, посвященное театру Галиаскара Камала, одному из старейших в нашей Республике.
Просмотр видео №2.
III. «Казань кулинарная»
Вступительный рассказ преподавателей о татарской кухне. - Tatar cuisine was influenced by the surrounding peoples – Russians, Mari, Udmurts, and also peoples of Central Asia, especially Uzbeks and Tajiks. Dishes, such as pilaw, halvah, and sherbet entered long ago into the Tatar culture. Tatars became familiar with many elements of the Russian cuisine early in their history. The Tatar cuisine relies heavily on the main agricultural products of the region – cereals and livestock. Fruits and vegetables were much less developed, although the importance of the potato began to increase from the end of the 19th century. Local vegetables included onions, carrot, horseradish, turnips, pumpkins, beets and, in small quantities, also cucumbers and cabbage. Fruits were grown in orchards on the right bank of Volga, including local apple, cherries, raspberries, and currants. The forests were a source for different berries. Mushrooms were not typical in traditional Tatar cooking. Cattle and sheep provided beef and mutton, both equally popular among the Tatars. Milk was used in dairy products, such as curds, sour cream, etc. The dishes in Tatar cuisine can be subdivided into the following categories: hot soups, main courses, baked items, dough-based dishes, sweet baked items and other sweets. - Кулинарное искусство татарского народа богато своими национальными традициями, уходящими вглубь веков. Изделия славятся оригинальностью приготовления, вкусовыми качествами и оформлением. В больших количествах татарская кухня использует мясо, главным образом баранину, говядину и конину. Оно служит основой супов и бульонов.
-на татарском!
Воспользуйтесь поиском по сайту: ©2015 - 2024 megalektsii.ru Все авторские права принадлежат авторам лекционных материалов. Обратная связь с нами...
|