Главная | Обратная связь | Поможем написать вашу работу!
МегаЛекции

Трансформируйте предложения в прошедшее и будущее время согласно образцу. Переведите предложения на русский язык.




Образец: The engineer must know all the properties of this material.

The engineer had to know all the properties of this material.

The engineer will have to know all the properties of this material.

 

1. Meat inspector must supervise graded meat products.

2. Marbling can act as a lubricant during chewing and swallowing.

3. Excessive amount of marbling may not give a proportional increase in palatability.

4. Grading must facilitate marketing and merchandizing.

5. The quality grades for the various species may classify meat on the basis of palatability traits.

6. The official standards for meats grades must amend periodically.

7. The term firmness may refer to the firmness of the lean cut surface.

8. A wide variation in the colour and structure of the lean can be developed as a result of chemical changes in meat.

9. Carcasses with the same quality grade designation may have quite different potential value because of differences in retail cut percentages.

10. It should be remembered that percent cutability may only predict the retail yield.

8. Выполните следующее задание согласно образцу:

Образец: Say how many subjects you had to take at your summer exams. ® I had to take four subjects.

Say 1) what subjects you were to take at your summer exams; 2) what subjects you are to study in your second year; 3) what subjects the future technologist engineers of meat production must study; 4) what optional subjects you may have at your institute.

 

Заполните пропуски в следующем тексте модальными глаголами и переведите текст на русский язык. Уточните, насколько вероятно действие, которое вводит модальный глагол.

Meat: to Eat or not to Eat?

There are many good things we … say for meat and the first and the most important is it tastes fantastic! However it is not easy to answer the question. Some people say meat is bad for us; others claim meat is essential for our health. So where … the truth lie?

Experts say red meat, such as veal, … be harmful: if you eat a lot of it, you … develop heart problems. White meat, such as pork or chicken is not as bad, according to the experts. Meat is not cheap. Nevertheless, people are hunters for the lives of countless millions of animals each year. We … be sorry for them but meat provides a range of proteins and vitamins that are essential for a healthy body. A reasonable compromise would be to say: “Yes, eat meat – but don’t overdo it!”

Причастие

(The Participle)

Причастие – это неличная форма глагола, имеющая признаки, как прилагательного, так и глагола. Существуют причастие действительного залога (Participle I) и причастие страдательного залога (Participle II). В предложении причастие может быть:

а) определением, которое переводится на русский язык причастием действительного или страдательного залога или определительным придаточным предложением. В функции определения причастие может стоять перед определяемым словом или после него.

Например: a) a stimulating effect of meat juice - стимулирующее действие сока мяса; characteristics of meat, identifying its grade – свойства мяса, определяющие его сорт;

б) chilled meat – охлаждённое мясо; instruments used for cutting the carcass – инструменты, используемые при разделке туши.

в) обстоятельством, которое переводится на русский язык деепричастием (Participle I) или обстоятельственным придаточным предложением (Participle I,II).

Например: (When) combining chemicallyhydrogen and oxygen form water. – Вступая в химическую реакцию, водород и кислород образуют воду. (Когда водород и кислород вступают в химическую реакцию, они образуют воду.)

When held at proper temperatures frozen meats undergo changes slowly. – При хранении с использованием правильных температур, замороженные мясные продукты подвергаются изменениям медленно.

 

Независимый причастный оборот

(The Absolute Participle Construction)

В научно-технической литературе часто встречаются предложения с независимым причастным оборотом, причастие которого выражает действие не подлежащего всего предложения, а существительного (или местоимения), стоящего перед ним. Независимый причастный оборот всегда выделяется запятыми (иногда тире или скобками).

Независимый причастный оборот следует переводить придаточным обстоятельственным предложением времени или причины с союзами когда, после того как, так как, поскольку, если оборот стоит в начале английского предложения.Если независимый причастный оборот стоит в конце английского предложения, то он переводится самостоятельным предложением бессоюзным или с союзами причем, а, и, но.

Независимый причастный оборот может вводиться служебным словом with, которое не переводится.

Примеры: 1. Good results having been obtained, the researchers could continue the experiment. После того как (Когда) были получены хорошие результаты, исследователи смогли продолжить эксперимент.

2. (With) meat being highly perishable, protection against spoilage must be provided. Так как мясо является чрезвычайно скоропортящимся продуктом, то должна быть обеспечена его защита от порчи.

3. All kinds of meat are divided into classes, each one having similar physical properties. Все виды мяса разделены на категории, причём каждая категория имеет схожие физические свойства.

 

Переведите следующие словосочетания на русский язык, обращая внимание на место причастия по отношению к определяемому существительному.

Expected palatability, standardized groups, finished meat product, specified minimum level, traits used in grading, intended purposes, variables used in assigning quality grades, factors related to palatability, yield grades designed to categorize carcasses, aging degree observed in the tissues, maturity relating to meat tenderness, making meat derived from a carcass, predicting the retail yield.

 

Выберите из приведенных предложений те, которые содержат независимый причастный оборот. По каким признакам вы его установили?

1. Carcass grading serves to divide carcasses of a species into groups, each having unique characteristics.

2. Maturity is most closely related to meat tenderness, the latter being of great importance for consumers.

3. The new technological processes being applied, the meat packing plant increased the output.

4. Having been included in the shape of a carcass or cut the additional factors have an effect on acceptability of the product to consumers.

5. Being present in meat the amount of marbling has been considered an important meat quality characteristic for many years.

6. An excessive amount of marbling does not give a proportional increase in palatability.

7. Grading system has been established to segregate carcasses based on their expected retail yield.

8. The brine solution contains curing ingredients.

 

Поделиться:





Воспользуйтесь поиском по сайту:



©2015 - 2024 megalektsii.ru Все авторские права принадлежат авторам лекционных материалов. Обратная связь с нами...